„Ništa nije zabranjeno! Treba samo gledati napred, uložiti malo truda u učenje i 'poznavati' hranu koja se jede. Tako svi pazimo na svoje zdravlje“, kaže Violeta Orešković Ćurčić, autor kuvara „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom i sve one koji žele zdravo da se hrane“.
Ovaj nesvakidašnji kuvar na našem tržišu u izdanju Lagune u knjižarama se pojavio početkom aprila tačno na desetogodišnjicu objavljivanja prve „Čarobne kuhinje“, i posle 20 istoimenih knjiga u izdanju autorke. „Čarobna kuhinja“ je treći kuvar koji je Laguna izdala, a prvi posvećen ishrani osoba sa dijabetesom. Glavni kuvar „Čarobne kuhinje – lakše sa dijabetesom“ je beogradska slikarka, inženjer Violeta Orešković Ćurčić koja je na ovaj način želela da pruži prakičnu pomoć osobama sa dijabetesom.
Praznik za sva čula
„Kuvar ima 100 recepata i predstavlja izbor jela koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, a ponešto ima i za one koji vole da probaju i nešto van naših prostora. Sve namirnice koje se koriste u receptima mogu da se kupe u našim prodavnicama i na pijacama“, objašnjava Violeta.
Kada otvorite kuvar dobrodošlicu će vam poželeli tanjir sa supom i raznobojnim povrćem, mafini sa tikvicama, rižoto sa pečurkama, moskva šnit torta, šne-nokle… Poželećete da zakoračite u jedan novi kulinarski novi svet, svet zdrave hrane.
Maštovito dizajniran, sa pregršt korisnih informacija i fotografijama jela koje su nastale na Violetinom trpezarijskom stolu, ovaj kuvar poručuje da hrana za osobe sa dijabetesom nije ni posebna, ni specijalna, a ponajmanje dosadna i jednolična.
„Kada ljudi skuvaju jelo po mom receptu dobiće baš ono što je na slici“, dodaje Violeta.
Izbalansirani jelovnik za 7 dana
„Čarobna kuhinja“ ima i edukativnu dimenziju. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju nam da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela, a prvi put se kod nas precizno iznose i glikemijski indeksi pripremljenih jela i tačni podaci o gligemijskom opterećenju – posebno važni osobama s dijabetesom, koje moraju dobro znati koju količinu i vrstu ugljenih hidrata unose u organizam.
Ovi podaci dragoceni su i svakome ko želi da smanji telesnu težinu, unapredi mentalnu i fizičku kondiciju, osnaži osećaj zadovoljstva životom. Violeta Orešković Ćurčić objašnjava da bi recepti bez tih tabela bili isti kao i svi drugi recepti.
„Na kraju kuvara nalazi se jelovnik izbalansirane ishrane za 7 dana. Napravljen je od jela koja se nalaze u ovom kuvaru, a vodila sam se onim što je važno za osobe sa dijabetesom a to su glikemijski indeksi jela i glikemijsko dnevno opterećenje organizma šećerom, odnosno uglenim hidratima. To ima veliki značaj i za one koji drže dijetu. Glikemijsko opterećenje ne treba da pređe 100 u toku dana, a u mom predlogu dnevnih obroka se kreće između 60 i 70“, priča autorka kuvara.
Odakle Violeta u ovoj priči?
„Godina 2007. za moju porodicu bila je po mnogo čemu posebna. Moj sin je završio gimnaziju i upisao fakultet koji je želeo, intenzivno je igrao odbojku, ja sam se sve više bavila slikanjem, a životni saputnik nam je iznenada postao
dijabetes. Sin ga je dobio u dvadesetoj godini. Bio je aktivan sportista, bez viška kilograma. Dijabetes je pao s neba u naš život. I u moju kuhinju…“, priča Violeta.
„Zbog toga sam počela da se bavim ishranom i da prilagođavam jela, koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, osobama sa dijabetesom. Ubrzo sam shvatila da razlike gotovo i da nema i da osobe sa dijabetesom, uz odgovarajuću terapiju, mogu da jedu isto što i svi oni koji žele zdravo da se hrane.
Recepte sam, 2009. godine, počela da objavljujem na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije, a zatim su dobri rezultati koje je imao moj sin privukli pažnju njegove doktorke i njenih kolega. 'Čarobnu kuhinju' su počeli da daju pacijentima, kao praktičnu pomoć pri spremanju svakodnevnih obroka. U nekim našim bolnicama pojedini obroci pripremaju se po mojim receptima.“
„Čarobnu kuhinju“ možete zapratiti i na facebook-u, YouTube kanalu i na Instagramu:
www.carobna-kuhinja.com
www.youtube.com/user/Violetaoreskovic
https://www.facebook.com/carobnakuhinjalaksesadijabetesom/
https://www.instagram.com/carobna_kuhinja/
Piše: Gordana Radisavljević-Jočić
Izvor: MediaSfera